Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

TE-toimiston sudenkuopat

 

Tänään saimme lukea ainakin Aamulehdestä aktiivimallin vaikutuksia.  Jopa 54% työttömistä tullaan leikkaamaan työttömyysetuudesta.

 

Mitä sudenkuoppia sitten aktiivimalliin, työttömyysturvalakiin ja sitä kautta TE-toimiston toimintaan sitten liittyy?

Mitä hienolta näyttävien työllisyystilastojen takana on? Kuinka paljon tilastoharhaa muodostuu siitä, että asiakas on kirjattu järjestelmään työssä käyväksi, vaikka totuus olisi muuta.

 

Suomen hallituksen luotsaamassa aktiivimallissa tavoitteena on aktivoida työttömiä ja saada heidät aktiivisesti etsimään työtä, koulutusta tai muuta työllistymistä edistävää palvelua. Ongelmana onkin se, että kukaan ei tunnu tietävän minkälainen palvelu tai toimenpide tulee täyttämään aktiivimallin. Esimerkiksi Espoossa on tarjolla lukuisia työllistymistä edistäviä palveluita mm. kaupungin palveluina. Näissä asiakkaat ovat hyvin hallussa ja he tapaavat usein työntekijöitä ja erittäin aktiivisesti opiskelevat mm. atk-taitoja tai työnhakuun liittyviä taitoja. Kuitenkaan tällaisiin palveluihin osallistumista ei todennäköisesti aktiivimallissa katsota aktiivisuudeksi. Työttömät siis tekevät kaikkensa ja ottavat kaiken mahdollisen avun vastaan, jota on tarjolla ja silti heitä rangaistaan ja etuuksia leikataan.

 

Mikäli työttömänä oleva sitten täyttää aktiivimallin ja löytää sellaisen osa-aikaisen työn, jossa täyttyy aktiivimallin vaatima tuntimäärä. Tämän seurauksena kuitenkin TE-toimisto rekisteröi työttömän työnhakijan työssä olevaksi työnhakijaksi. Tämä siis sillä seurauksella, että koska työtön ei enää olekaan virallisesti työtön, hänellä ei ole oikeutta mm. palkkatukeen tai työkokeiluun tai ei ole etusijalla työvoimakoulutuksiin.

 

Toinen ongelma onkin sitten nämä paljon puhutut 0-tuntisopimukset. TE-toimiston ohjeistuksen mukaan, työttömyysturvalakiin perustuen, mikäli asiakas näyttää 0-tunti sopimuksen, hänet kirjataan järjestelmään työssä olevaksi työnhakijaksi, jolloin myöskään ei ole oikeutettu edellä mainittuihin palveluihin. Käytännössä kutienkin moni varsinkin nuorista, joilla on 0-tuntisopimus, ei välttämättä ole käytännössä työtä ollenkaan. Nuori saattaa olla toimeentulotuen asiakkaana, työmarkkinatukeen ei ole oikeutta työssäolovelvoitteen vuoksi, mutta TE-toimisto ei pysty palveluita tarjoamaan koska asiakas on kirjattu työssä olevaksi työnhakijaksi. Todellisuus on kuitenkin se, että asiakas on kotona täysin toimettomana. Tilastoissa tämä toki näyttää hyvältä, mutta auttaako se itse työtöntä? Muutokset vaatisivat muutoksia myös työttömyysturvalakiin.

 

Eikä tässä vielä kaikki, entä ne toimettomat nuoret, jotka eivät ole toimittaneet erotodistusta TE-toimistoon ja ovat sen takia tilastoissa nimikkeellä "koulutuksessa" tai toimeksiantosopimuksella työtä tehneet työttömät, jotka ovat TE-toimistossa tilastoitu "yrittäjäksi".  Näillä ”opiskelijoilla” tai ”yrittäjillä” ei myöskään ole oikeutta TE-toimiston palveluihin. 
Tässäkin tapauksessa työttömyysturvalaki on joustamaton.Tilastot näyttävät kivalta, mutta kuka näitä työttömiä ehtisi auttaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat