Espoossa yli 600 nuorta pelkällä toimeentulotuella

Toimeentulotuen siirto Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alusta toi paljon suuria muutoksia sosiaalityöhön. Vuoden 2016 loppuun asti kaikki perustoimeentulotukipäätökset hoidettiin Espoossa Aikuissosiaalityössä. Muutoksen jälkeen kunnan hoidettavaksi jäi täydentävä sekä ehkäisevä toimeentulotuki. Huomattavan osa työajasta on kulunut Kelan kanssa asioiden selvittämiseen ja asiakkaan asioiden ajamiseen. Asiakkaat eivät ole saaneet asioitaan hoidettua  suoraan Kelan kanssa, vaan he ovat tarvinneet sosiaalitoimiston apua ja tukea siihen, että Kela ymmärtäisi mistä toimeentulotuessa todellisuudessa on kyse. Silloin kun kyse on ihmisen viimesijaisesta etuudesta, pitää osata käyttää erittäin paljon tilannekohtaista harkintaa, pelkkää matematiikka perustoimeentulotuen maksaminen ei ole. Sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat tekevät yhä päivittäin useita lausuntoja asiakkaan puolesta Kelaan, mutta Kelalla ei ole mitään velvollisuutta niitä noudattaa. Onko syntymässä uudet "Kelan lääkärit", jotka tietävät asiakkaan asiat paremmin kuin alan asiantuntijat? On hyvin huolestuttavaa mikäli Kela käyttää vain omaa harkintaa tilanteissa, joissa asiakasta ei ole edes tavattu ja asiakkaan koulutetulla sosiaalityöntekijällä olisi selkeä suunnitelma sekä kokonaiskuva asiakkaasta, mutta sitä ei Kela ota huomioon. Siirto ei mennyt niinkuin oli suunniteltu ja vieläkin ilmenee asioita yksittäisten asiakkaiden tilanteissa, joissa sosiaalialan ammattilaiset toimisivat toisin.

Kun perustoimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi se mahdollisti myös paremman tilastoinnin ja seurannan toimeentulotukiasiakkailla. Kelan asiakastietojärjestelmät ovat paremmat kuin kunnalla seuraamaan esimerkiksi sitä, miten pitkään henkilö on ollut toimeentulotuen asiakkaana. Kela on alkanut tehdä sosiaalihuoltolain mukaisia ilmoituksia kuntaan asiakkaista, joilla täyttyy ns. aktivointiehto lain mukaan. Tämä täyttyy alle 25-vuotiaiden kohdalla silloin, kun asiakas on ollut yli 4kk ajan toimeentulotuen asiakkaana, saaden pääasiallisen toimeentulonsa toimeentulotuesta. Yli 25-vuotiaiden kohdalla aktivointiehto täyttyy 12kk kohdalla.

Espooseen on tullut alle 25-vuotiaista ilmoituksia nyt loppuvuodesta yli 600kpl. Käytännössä siis tämä tarkoittaa yli 600 nuorta, jotka eivät saa ensisijaisia etuuksia tai saa palkkatuloa. Jokainen ilmoitus tulee käsitellä sosiaalitoimistossa ja jokainen näistä nuorista tulee tavoittaa ja asia selvittää seitsemän arkipäivän sisällä. Käytännössä nykyisillä resursseilla tämä yhtälö on ollut täysin mahdoton. Käsittelyajat ylittyvät paljon. Lisäksi jokainen näistä nuorista olisi erittäin tärkeä tavoittaa ja sen lisäksi olla heille tukena ja apuna oman suunnan löytämisessä ja se vaatii laajaa osaamista, motivointia, selvittelyä ja aikaa. Muutenkin jo kiiresen sosiaalityön ohella tätä aikaa on vaikea löytää. Aikuissosiaalityössä hoidetaan paljon kiireellisiä asioita kuten vuokravelkoja, häätöjä, kriisitilanteita, ja monia muita akuuttia puuttumista vaativia tehtäviä. Näiden 600 ilmoituksen aktiivinen hoitaminen jää helposti muun työn varjoon. Apua saavat parhaiten ne, jotka pitävät eniten ääntä, sillä resurssia auttaa kaikkia riittävästi ei ole.

Tulevana vuonna on odotettavissa uusia ilmoituksia myös yli 25-vuotiaista. Heitä Espoossa on paljon enemmän kuin tämä 600kpl. Miten heidän asiansa saadaan hoidettua?

HannaHukari
Vihreät Espoo
Ehdolla aluevaaleissa

Länsi-Uudenmaan aluevaaliehdokas. Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, työllisyyden asiantuntija, perheenäiti ja vapaaehtoistyö-aktiivi lapsiperheiden asioissa kirjoittaa ajatuksiaan politiikasta ja elämästä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu