Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Syntynyt kultalusikka suussa?

  • Maslow´n tarvehierasrkia. Lähde:peda.net/jyvaskyla/pok/koulutusseminaareja2/mt
    Maslow´n tarvehierasrkia. Lähde:peda.net/jyvaskyla/pok/koulutusseminaareja2/mt

 


Mitä tarkoitetaan sanonnalla "syntynyt kultalusikka suussa"? Sanonta on vanha, mutta nyky-yhteiskunnassamme sillä on yhä paljon merkitystä. "Kultalusikka" ei välttämättä tarkoita välttämättä sananmukaisesti kultaa, vaan nähdäkseni hyvin vahvasti myös henkistä pääomaa. Raha ei tuo onnea, mutta se antaa huomattavasti paremmat mahdollisuudet keskittyä muihin tärkeisiin asioihin. Mikäli rahasta on pulaa, ei rahahuolien takia pysty yhtä hyvin keskittymään muihin asioihin. Vanha kunnon Maslow´n tarvehierarkia (kuvassa) pätee myös tässä. Kun pyramidin pohja on kunnossa, siihen päälle on helpompi rakentaa. Pohjalla ovat ihmisen perustarpeet kuten ruoka, vesi, uni ja toiseksi alimpana mm. asunto, turvallisuus, työ. Niillä ihmisillä ja perheillä, joilla nämä pyramidin pohjimmaiset osat ovat heikot, on vaikeampi saavuttaa ylempiä osia tai ainakin se vaatii paljon enemmän työtä ja sitkeyttä. 

 

Mitä sitten, jos jo vauvasta lähtien lähtökohta on huono? Perheessä on köyhyyttä, päihdeongelmia, lasta ei tueta, ei kannusteta, ei auteta. Tällaiselta pohjalta on erittäin paljon vaikeampi ponnistaa elämään kuin sellaiselta pohjalta, jossa tuetaan, autetaan opinnoissa, autetaan löytämään ensimmäinen kesätyö suhteilla tai perhe, jossa ylipäätään keskustellaan, luetaan kirjoja, ollaan yhdessä. Hyvä pohja kasvulle ei aina ole vain rahallinen, mutta hyvä ja turvallinen talous mahdollistaa yleensä myös sen henkisen rikkauden.

 

Mielestäni tässä sarjakuvassa tiivistyy hyvin oleellisesti se, miten monen mielestä "itse omilla ansioilla saavutettu", onkin ehkä hyvin kaukana siitä. Suosittelen lukemaan läpi ajatuksella! 


Meidän tulee voida kuntana olla tekemässä Espoosta sellaista, että kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä. Hyvä varhaisvaiheen tuki perheille, lisää työpaikkoja ja tukea työnhakuun, hyvät päiväkodit ja koulut, terveyden edistäminen, matalankynnyksen palveluita, hyvinvoivia työtekijöitä ja asukkaita. Ei rakenneta muureja väliimme, vaan otetaan toisemme huomioon ja autetaan toisiamme. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat