Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Pois nuorisotyöttömyydestä?

Nuorisotakuun avulla tarkoitus oli se, että yksikään nuori ei jäisi ilman palveluita. Käytännössä ikävä kyllä tämä ei ole täysin toteutunut, sillä resurssit eivät kuitenkaan ole vastanneet tarvetta. Nuoret ovat muutenkin ryhmänä sellainen, että heidän palvelut tulee olla hyvin kohdennettuja ja nuorille sopivia. Nuoret tarvitsevat luotettavan henkilön, jonka kanssa on luontevaa ja avointa keskustella mistä tahansa aiheesta. Tällä hetkellä monen luukun periaate karkottaa nuoret palveluiden piiristä, sillä he eivät halua tai kykene sitoutumaan moneen paikkaan samaan aikaan.

 

Lähtökohtaisesti emme saisi päästää nuoria siihen tilaan, että mitään mielekästä jatkosuunnitelmaa ei löydy. Meidän tulee voida räätälöidä jokaiselle nuorelle sopiva palvelu. Tässä nuoret tarvitsevat paljon tukea ja apua ja siihen on laitettava resursseja. Jatkopolkuja on jokaiselle löydettävä, mutta se ei saa perustua pakkoon. 

 

Nyt nuorten on yhteishaussa haettava opiskelupaikka, jotta he ovat oikeutettuja saamaan työttömyysturvaa. Ongelmaksi on kuitenkin joidenkin nuorten kohdalla tullut se, että nuoret hakevat opiskelemaan tämän pakon takia. Se johtaa siihen, että valittu opiskelupaikka ei olekaan mieluisa ja pahimmillaan siitä aiheutuu yksi pettymys lisää, mikäli opinnot keskeytyvät tai valmistumisen jälkeen ei työllisty.

 

Etsivä nuorityö on tehokasta ja sitä tulisi lisätä huomattavasti. On järkevintä, että nuorella on yksi henkilö, joka toimii koordinoivana tahona muihin viranomaisiin. Tällöin byrokratiaviidakko on nuorelle helpompi kohdata. Kokemuksesta nuorten kanssa väitän myös, että opinto-ohjausta on aivan riittämättömästi ja se ei aina vastaa tarkoitustaan. Nykymaailmassa, jossa työt ja tarpeet muuttuvat jatkuvasti on nuoren vaikea löytää omaa paikkaansa ja tähän tarvitaan vahvaa tukea.

 

Olen sitä mieltä, että jokaisen nuoren voisi jopa pakottaa opiskelemaan, työharjoitteluun jne kunhan se on nuorelle itselleen mielekäs vaihtoehto. Jos mikään ei nuorta kiinnosta, niin silloin nuori tulee ottaa tarkempaan kontaktiin ja selvittää mikä on syynä siihen, ettei mikään tunnu kiinnostavan. Kuunnellaan nuoriamme!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat