Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Ihmisarvon Kela-siirto

  • Ihmisarvon Kela-siirto

 

Sosiaalialan ammattilaisena en voi olla ottamatta kantaa vallitsevaan keskusteluun toimeentulotuen Kela-siirtoon liittyen.

 

Toimeentulotukilaki sanoo näin: ”Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo.”

 

On sinänsä erikoista, että jo laissa on säädetty toimeentulotuki sosiaalihuoltoon kuuluvaksi. Siitä huolimatta Kelassa perustoimeentulotuesta vastaavilla ei ole sosiaalialan koulutusta. Joillain varmasti on, mutta se ei ole pätevyysvaatimuksena. Laissa myös sanotaan toimeentulotuen olevan viimesijainen tuki, jolla turvataan ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo.

 

Miten on mahdollista, että tällaisen tuen hoitamiseksi on resursoitu aivan liian vähän työntekijöitä. Lisäksi Kela ei ole ollut valmis ottamaan ohjeita vastaan kunnilta, joilla on ammattitaito ja kokemus tuen myöntämiseen. Kela ei käytä harkintaa ja aiheuttaa näin lukuisille ihmisille ongelmia lääkkeiden ja ruoan saamiseksi. Kyse on siis asioista, joita ihminen tarvitsee pysyäkseen hengissä!

 

Perustoimeentulotuen siirto Kelaan on nyt tuonut näkyväksi sen, miten paljon meillä Suomessa on pahoinvointia ja köyhyyttä. Lisäksi nyt näemme sosiaalityön tärkeyden, jota aikuissosiaalityössä on tehty ja tehdään tällä hetkelläkin. Aikuissosiaalityö joutuu nyt huolehtimaan Kelan heitteille jättämistä ihmisistä. Kelassa on tehty päätöksiä niin kiireellä, että niitä on tehty lain vastaisesti tai väärin perustein. Päätöksen oikaiseminen on haastavaa, kun Kelaan ei pääse ottamaan yhteyttä. Moni vanhus, maahanmuuttaja tai mielenterveyskuntoutuja ei osaa eikä jaksa selviytyä tässä byrokratian viidakossa.

 

Kunnassa päätöksiä ovat tehneet etuuskäsittelijät, joilla ei ole ollut sosiaalialan koulutusta, mutta monella pitkä kokemus toimeentulotukityöstä ja vahva osaaminen. Ison osan päätöksistä ovat myös tehneet korkeakoulutetut sosiaalialan ammattilaiset ja lisäksi etuuskäsittelijä on voinut aina päätöstä tehtäessä konsultoida sosiaalialan työntekijää. Nyt kaikki tämä sosiaalialan osaaminen on heitetty hukkaan ja Kela kuvitellut voivansa tehdä päätöksiä ilman ammattitaitoa. Lisäksi ei ymmärretä, että päätösten määrä ei ikinä korvaa laatua vaan pahimmillaan aiheuttaa päällekkäistä työtä ja heitteille jätettyjä ihmisiä.

 

Kela-siirron tavoite on ollut saada tuet yhdestä paikasta. Tämä on hyvä tavoite ja toivon että lähitulevaisuudessa siihen vielä päästään. Moni asia on Kelalla mennyt hyvin ja tuhannet ihmiset ovat saaneet päätöksensä ajoissa ja oikeina. Toivoisin kuitenkin erityistä huomiota tässä siihen, että jo yksikin ihminen, jolla tuen saaminen viivästyy jopa kuukausia, on tämän koko ajan täysin ilman mitään tuloja. Sen voi sittne jokainen miettiä miten siinä tilanteessa maksetaan laskut, vuokra, ostetaan ruokaa tai lääkkeitä. Toimeentulotuki ei ole sama kuin asumistuki tai työttömyystuki, aiemmin jos niihin on tullut katko, on voinut hakea toimeentulotukea. Nyt tilanne on toinen. Jos toimeentulotukea ei saa, niin silloin ei saa mitään.

 

Perustoimeentulotuki pohjautuu lakiin, mutta käytännössä sen myöntämisessä on käytetty paljon tilannekohtaista ammattilaisen harkintaa juuri tällaisten tilanteiden välttämiseksi! Nyt sen näkee miten tärkeää tämä julkisuudelta "piilossa" tehty työ on.

 

Olen todellakin huolissani näistä ihmisistä, sillä kyseessä on se viimeinen mahdollinen raha, jota ilman ei ole mitään… Lisäksi olen erittäin huolissani yhteiskuntarauhasta. Yksi sosiaalityön tärkeimpiä tehtäviä on taata yhteiskuntarauha ja nyt se mahdollisuus on viety pois. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki on sentään jäänyt kunnalle, mutta lähtökohtaisesti asiakkaalla on aina oltava ensin Kelasta perustoimeentulotukipäätös ennen kuin muita tukia voidaan myöntää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat