Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus - lisää byrokratiaa?

  • Subjektiivinen päivähoito-oikeus - lisää byrokratiaa?

Espoossa olemme onneksi saaneet pidettyä subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Onneksi näin, sillä se mitä nyt kentältä kuuluu, on huolestuttavaa. Vauva-lehti julkaisi helmikuun alussa kyselyn alan ammattilaisilta siitä miltä päivähoito nyt näyttäytyy ja se ei ollut mitään mukavaa luettavaa.

 

Kun paperilla lapsia lasketaan kokonaisina ja puolikkaina, todellisuudessa jokainen lapsi on kokonainen. Tämä paperilla mitoitusten laskeminen on mennyt liiallisuuksiin. Jos usean päiväkodin ryhmässä mitoitukset lasketaan päiväkotitasolla, todellisuus voi olla, että joku joutuu yksinään selviytymään koko ryhmän kanssa, kunhan kokonaisuudessa mitoitukset ovat kunnossa. Jos jokaisesta ryhmästä on poissa muutama lapsi, niin ei välttämättä saa ottaa sijaista jonkun sairastuttua, sillä tällöin katsotaan kokonaisuutta. Todellisuus on sitten ihan jotain muuta. 

 

Näen että subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen tuo mukanaan uusia ongelmia. Miten määritellään esimerkiksi työtön ihminen. Onko oikeus kokopäivähoitoon, jos tekee keikkatyötä tai jos etsii työtä ja osallistuu kurssille? Kuka näitä edes seuraa ja vaaditaanko vanhempia tuomaan todistuksia? Kuka näitä todistuksia sitten käy läpi ja hyväksyy? Entä jos lapsi on osapäivänen ja vanhempi työllistyy niin voiko lapsi joutua sen takia vaihtamaan päiväkotia, kun samasta päiväkodista ei voida kokopäiväpaikkaa tarjota? Nähdäkseni tämä vain lisää turhaa kyttäämistä ja byrokratiaa ja sitä että ryhmässä saattaa olla aivan liian monta lasta samaan aikaan.

 

Jokainen alan ammattilainen varmasti tekee työnsä niin hyvin kuin olosuhteisiin nähden pystyy, mutta kuinka kauan korkeasti koulutetut ammattilaisemme kestävä näitä olosuhteita ennen kuin vaihtavat toisenlaisiin töihin? Kunnioitan jokaista varhaiskasvatuksessa työskentelevää ammattilaista! Tuokaa näkemyksiänne ja mielipiteitänne rohkeasti esiin!

 

Tavoitteenani olisi, että subjektiivinen päivähoito-oikeus yhä säilyisi Espoossa ja että ryhmäkokoja ei kasvatettaisi entisestään vaan ennemmin päinvastoin. Jos nyt panostamme lastemme hyvinvointiin, niin uskon, että se maksaa itsensä moninkertaisen takaisin tulevaisuudessa!

 

Hyvinvoivat lapset voivat hyvin myös nuorina ja aikuisina ja jaksavat tässä muuttuvassa yhteiskunnassa olla täysillä mukana tekemässä parempaa maailmaa meille kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat