Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Kuka auttaisi muistisairasta?

Lehdistä saamme vähän väliä lukea, kuinka muistisairas on taas lähtenyt pakkaseen harhailemaan pelkästään yöpuku päällä. Muistisairaat ovat ryhmä, jonka hoitoon ja huolenpitoon tulisi enemmän panostaa. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä. Kun otetaan huomioon miten paljon muistisairas henkilö kuormittaa läheisiään, muistisairaudet koskettavat jopa tuplasti tätä määrää, ellei vielä paljon useampaakin.

 

Olen viimeisten muutaman vuoden aikana nähnyt itse läheltä tätä taistelua, jota omaiset joutuvat käymään, saadakseen läheiselleen edes jokseenkin riittävää hoitoa. Jatkuva huoli ja pelko siitä mitä seuraavaksi tapahtuu ovat koko ajan läsnä.

 

Eräs läheinen kuvailee tilannetta näin: ”Koko ajan on huoli siitä, miten muistisairas pärjää omassa kodissaan. Kotihoidon apu päivittäin on hyvin tärkeä, mutta päivään ja ennen kaikkea yöhön, jää useita yksinäisiä tunteja. Näinä yön tunteina muistisairaan turvallisuudentunne järkkyy ja mieliala vaihtelee ja aiheuttaa sekavia puheita ja tekoja. Lisäksi kotihoidon työntekijät vaihtuvat ja jostain syystä vakituisia on aivan liian vähän. Lähiomaisilla on iso rooli ja tuki muistisairaalle; seurustelijana, muistina, hyvinvoinnin seuraajana, yhteydenpitäjänä kotihoitoon, lääkäriin ym. tahoihin. Lähiomaisen ollessa työelämässä tai asuessa kauempana on tilanne äärimmäisen kestämätön ja läheisten oma kantokyky on viety täysin äärimmilleen.”

 

Muistisairas saattaa yllättäen tehdä jotain mihin ei voi varautua. Muistisairaan läheiselle rinnalla kulkeminen on raskasta, mutta se työ on yhteiskunnalle erittäin arvokasta ja tärkeää. Tätä työtä tulisi kunnassa tukea parhain mahdollisin keinoin. Muistisairaiden palvelutarve on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti ja tarjolla on oltava palveluita ympäri vuorokauden.

 

Uskon vahvasti, että yhdessä voisimme edistää muistisairaiden ja läheisten asiaa Espoossa. Kotihoitoon lisää vakituisia työntekijöitä sijaisten sijaan, lyhyemmät jonot palvelukotipaikkoihin ja ennenkaikkea tulisi jo nyt alkaa varautua siihen, kun suurimmat ikäluokat yhä vanhenevat.
 

Haluaisinkin nyt kysyä teiltä, mihin muistisairaille ja läheisille tärkeisiin asioihin meidän tulisi ihan ensimmäiseksi tarttua? Mitä palveluita olette huomanneet puuttuvan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat