Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Miksi pitäisi äänestää?

Minulle on lukioajalta jäänyt erittäin vahvasti mieleen eräs opettaja. Itse asiassa tämän kyseisen opettajan ansiosta olen myös nyt pyrkimässä kunnanvaltuustoon! Hän opetti minulle lukiossa historiaa sekä yhteiskuntaoppia. Hän jätti mieleeni vahvan kaipuun osallistua yhteiseen päätöksentekoon sekä hänen avullaan ymmärsin sen, miten tärkeää on olla osallisena sekä äänestää jokaisissa vaaleissa. Hän kehotti jättämään vaikka tyhjän lapun, jos muuten ei tiedä kenelle äänen antaisi, sillä se kertoo paljon. Se kertoo siitä, että yhtäkään sopivaa ehdokasta ei ole ehdolla.

Näiden tuntien aikana opin valtavan määrän Suomen historiaa, mutta ennen kaikkea poliittista historiaa. Hän osasi kertoa asiat niin mielenkiintoisesti ja elävästi, että oli kuin olisin itse ollut historiassa osallisena. Silloin myös päätin, että unelma-ammattini olisi kansanedustaja tai muu poliittinen vaikuttaja. Tämä unelma kuitenkin jäi taka-alalle, kun muut asiat veivät mennessään, mutta viime aikoina huomaan taas ajatelleeni tätä opettajaa ja niitä ajatuksia, joita minulla 15 vuotta sitten oli. Olen kiitollinen hänelle siitä, että hän loi minuun tämän kipinän. Olisi enemmän kuin hienoa voida hänen kanssaan vielä jonain päivänä vaihtaa ajatuksia tämänhetkiseen politiikkaan ja maailmantilanteeseen liittyen.

Mutta, tärkeä asia jonka hän opetti, ja minkä haluan jokaisen suomalaisen oppivan, on äänestäminen. Erityisesti kunnallisvaaleissa äänestäminen on tärkeää ja mahdollisuus vaikuttaa oikeasti omaan elämäänsä on hyvin konkreettinen. Ehdokkaan valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana! Haluatko asioistasi päättämään sen, jolla on isoin budjetti ja suuret sanat vai kuitenkin sen, joka tuntee tavallisen kaupunkilaisen arjen ja joka uskaltaa ajatella vaalikausien yli, ehdokkaan joka on rohkeasti ja täysillä mukana rakentamassa kaikille parempaa kuntaa. 

 

Äänestysprosentti kunnallisvaaleissa 2012 oli Espoossa vain 59,3%. Jopa 40% kuntalaisista ei siis äänestä. Miksi? Kunnallisvaaleissa sillä yhdelläkin äänellä voi olla iso merkitys. Politiikka ja ehdokkaisiin tutustuminen vaatii yleensä perehtyneisyyttä ja ehkä moni ajattelee, että mielummin on äänestämättä, kuin jaksaa tutustua siihen, kuka vastaisi parhaiten omaa näkemystä siitä, mihin suuntaan asioita kunnassa tulisi viedä. 

Onneksi nykyään on hyviä vaalikoneita, joten ehdokkaan löytyminen on helpottunut. Äänestämättä jättäminen on siis enää tekosyy.

Haastan nyt kaikki espoolaiset vaaliuurnille 9.4.! Äänestäkää ja tuokaa mielipiteenne näkyväksi! Toivoisin, että lukion historianopettajani olisi jokaiselle perustelemassa äänestämisen tärkeyttä yhtä hyvin kuin hän aikanaan perusteli sen minulle. Toivon että myös nykyään nuorille painotetaan kouluissa yhteiskunnallisen vaikuttamisen tärkeyttä. 

Itse tuon kunnallispolitiikkaan yhteistyökykyä, kykyä ajatella kauaskantoisesti ja ennaltaehkäisevästi, verkostoja ja ennen kaikkea aitoa kiinnostusta politiikkaa ja yhteisistä asioista huolehtimista kohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat