Hanna Hukari Henkilökohtainen blogi, ajatuksia politiikasta ja elämästä.

Päivähoidossa itkevät pian aikuiset ja lapset!

  • Vauva-lehden kysely varhaiskasvatuksen ammattilaisille. http://www.vauva.fi/artikkeli/perhe/arki/paivahoidon-hatahuuto-735-paiva
    Vauva-lehden kysely varhaiskasvatuksen ammattilaisille. http://www.vauva.fi/artikkeli/perhe/arki/paivahoidon-hatahuuto-735-paiva

Päivähoidon hälyttävä tila on puhuttanut viime aikoina paljon. Kun hallitus päätti koskea subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen sekä ryhmäkokoihin, nousi siitä monelta taholta vastustusta. Eniten sitä vastustivat päiväkotien työntekijät, ne jotka ovat näkemässä mitä se voi aiheuttaa. Itse päiväkodissa työssä olleena, päiväkodin hallituksen jäsenenä sekä päiväkoti-ikäisten äitinä en voi ymmärtää näitä linjauksia.

 

Ryhmäkokojen kasvattaminen vaikuttaa vääjäämättä päivähoidon laatuun. En usko, että kukaan meistä toivoo päiväkotien olevan vain paikkoja, joissa lapsia säilytetään sen aikaa, kun vanhemmat ovat töissä tai opiskelevat. Päiväkodissa lapset opettelevat tärkeitä sosiaalisen kanssakäymisen taitoja, joita ilman on hyvin vaikea pärjätä myöhemmin. Jo kolmevuotias lapsi tarvitsee tiivistä ohjausta ja pedagogista osaamista päivittäin. Päiväkodeissa on meno muuttunut vuosien varrella huonompaan suuntaan.

 

Päiväkodeista on mm. poistettu tärkeää työtä tehneet päiväkotiapulaiset lähes kokonaan, suuntaus onkin ollut, että lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat tekevät samoja tehtäviä ja huolehtivat myös entiset päiväkotiapulaisen työt. Tämä on johtanut siihen, että pedagogisesta kasvatuksesta vastaavilla ei enää ole aikaa suunnitella toimintaansa, vaan aika menee lapsiryhmästä huolehtimiseen, pöytien pyyhkimiseen, vaatehuoltoon, ruokailuun ja päiväunille nukuttamiseen. Jatkuva kiire kuormittaa ja estää huomioimasta lasta yksilönä. Yhteistä suunnitteluaikaa muiden työntekijöiden kanssa ei ole riittävästi.

 

On käsittämätöntä, että olemme yhteiskunnassamme kouluttaneet korkeasti joukon vahvoja ammattilaisia, jotka eivät todellisuudessa kuitenkaan pysty tekemään sitä työtä, johon heidät on koulutettu. Emmekö arvosta omia lapsiamme ja kovalla rahalla koulutettuja ammattilaisiamme tämän enempää? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat